Behandelingen bij Goei Clinic

Vullingen bij tandbederf (cariës)

Door onder andere slechte mondhygiëne kunnen gaatjes ontstaan. De zure afvalproducten van de bacteriën in de plaque, ontkalken het tandweefsel. Als deze ontkalking maar lang genoeg doorgaat, krijg je vanzelf een gaatje.

Het ligt aan de grootte van de vulling of er een bandje gebruikt moet worden voor de goede vorm van de vulling.

Er zijn witte en grijze vullingen. De grijze (amalgaam) vullingen worden in de algemene tandheelkdunige praktijk niet meer gebruikt. Wel worden ze, wanneer ze aan vervanging toe zijn, vervangen voor witte vullingen. 

Witte vullingen worden ook wel composiet vullingen genoemd. Wanneer een gaatje (cariës) behandeld moet worden, gaat dit alsvolgt:

- evt. een lokale verdoving. Dit is niet altijd nodig. Het ligt aan de grote en diepte van de cariës. Of wanneer u het fijn vindt, kunt u dit in overleg met de tandarts alsnog verdoven.

Eerst wordt er geëtst , dit betekent dat er met een zuur het tandoppervlak schoongemaakt wordt.

-  Daarna komt er primer en bonding, wat feitelijk de “lijm” voor de vulling is. Dit wordt dan met een (blauwe)  lamp uitgehard.

-  Als laatste wordt de vulling (in laagjes) aangebracht en met de (blauwe) lamp  uitgehard.

- Daarna worden de groefjes erin gemaakt en de juiste hoogte. Zodat de vulling goed aansluit. 

Kronen & Bruggen

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon wordt vastgelijmd op de tand of kies.

Je hebt een kroon nodig:

  • als door tandbederf teveel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken;
  • als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken;
  • als tanden of kiezen erg verkleurd zijn, kan uit cosmetisch oogpunt voor een kroon worden gekozen.

Er zijn 2 soorten kronen: de metaal-porseleinkroon en de volledig keramische kroon.
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen een brugdeel.

Enkele redenen waarom een brug handig kan zijn:

  • voor versterking van de kauwfunctie: doordat er een of meer tanden missen, kan de kauwfunctie verstoord zijn;
  • om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaat uitgroeien
  • verbetering van het uiterlijk.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd wanneer er in het wortelkanaal van een tand of kies een ontsteking is. Dit kan ontstaan door tandbederf, een lekkende of diepe vulling, als gevolg van een harde klap op een tand, wanneer flink ontstoken tandvlees (parodontitis) tot aan de wortelpunt rijkt of combinaties hiervan. 

Hierdoor raakt de zenuw ontstoken, zal afsterven, en de aanwezige bacteriën kunnen een ontsteking rondom de wortel veroorzaken. Waardoor pijn ontstaat aan de tand of kies. Dit is vaak een kloppende of zeurende pijn, die op enig moment ook weg kan trekken. De ontsteking is dan niet weg, maar heeft een weggevonden naar buiten gevonden. Hierdoor verdwijnd de druk en dus de pijn. 

Op een rontgenfoto is dan de ontsteking aan de wortelpunt alsnog zichtbaar, door een zwart rondje. De tandarts kan u dit laten zien.

Bij een wortelkanaalbehandeling worden de wortelkanalen schoongemaakt van het ontstekingsweefsel. Dit kunnen 1 of meerdere kanalen zijn. Mocht een kanaal niet te vinden zijn of niet volledig schoon te krijgen zijn, dan is er nog een mogelijkheid om verwezen te worden naar een enodontoloog. Dit is een specialist bij moeilijk te behandelen wortelkanalen. 

De behandeling bestaat uit 2 afspraken:

- De behandeling wordt gestart met het geven van een verdoving.

- Daarna boort de tandarts een klein gaatje in de kies en zoekt alle aanwezige wortelkanalen op om deze vervolgens goed te reinigen door middel van speciale vijltjes. Daarna worden de kanalen afgevuld met cement en een soort rubberen stiften die precies op lengte gemaakt zijn. Deze stiften blijven er voor altijd inzitten. 

- Daarna wordt er een tijdelijke vulling op geplaatst en is het eerste deel van de behandeling afgerond. 

- Na het afsluiten van de wortelkanaalbehandeling kan er de eerste dagen een soort druk ontstaan, maar dit verdwijnt vanzelf na ongeveer 2 dagen.
Gedurende een week na de behandeling kunt u pijnklachten houden, deze nemen vanzelf af. Uw tandarts kan hier meestal weinig aan doen; het innemen van een algemene pijnstiller kan de pijn onderdrukken. Mocht de pijn echter verergeren, dan moet u terugkomen om het te laten beoordelen. 

- Na ongeveer een week komt u voor de tweede behandeling, dan wordt er een definitieve vulling geplaatst. 

Na de behandeling

Na een wortelkanaalbehandeling is een kies of tand zwakker. Dit komt doordat de tand/kies niet meer gevoed wordt door het wortelkanaal. Hierdoor zal de tand/kies sneller poreus worden in de toekomst. Wanneer dit gebeurd, dan is het tijd om er een kroon op te plaatsen, om te voorkomen dan de tand/kies zo afbreekt dat een kroon niet meer mogelijk is. Dan is de enige oplossing om de tand/kies volledig te verwijderen.  

Implanteren

In de tandheelkunde wordt met een implantaat bedoeld: “Een kunstwortel die operatief wordt aangebracht in een kaakgedeelte waar natuurlijke tanden of kiezen ontbreken”.

Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel welke op de plaats gezet kan worden van de wortel van de tand die verloren is gegaan, of onder een prothese in een tandloze kaak om meer houvast te creëren voor de prothese. Over het algemeen zijn implantaten gemaakt van titanium en hebben ze de vorm van een schroef.

Titanium is heel biocompatibel, dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het bot er direct tegenaan kan groeien. Van veel implantaten is het titanium oppervlak bewerkt wat de botgroei rondom het implantaat versnelt en waardoor deze na de inheling ook vaster in het bot zal zitten.

Tegenwoordig helen de implantaten in 95% van de gevallen succesvol in. Bij bothersteloperaties, rokers en diabeten liggen deze percentages wat lager.De laatste jaren wordt steeds meer inzicht verkregen in het functioneren van implantaten. Het implanteren van deze kunstwortels wordt in de algemene praktijk dan ook vaker toegepast. Ook verzekeraars vergoeden in een toenemende mate een implantaat behandeling.

Mondhygiëne

Bij mondhygiëne richten wij ons op de preventie van mondverzorging en op het behandelen van parodontale problemen (heftige tandvleesontsteking waarbij de kans bestaat dat de tanden/kiezen los komen te staan en verloren gaan). Op deze wijze proberen wij samen (tandarts en mondhygiënist) met de patiënt tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen en te behandelen om verlies en aantasting van elementen te voorkomen. 

U kunt dan denken aan instructies om de mondhygiëne te verbeteren en het weghalen van tandsteen, aanslag en ontstekingen van het tandvlees in de mond. 

Bij de mondhygiëniste kunt u behandelingen krijgen voor onder andere het volgende:

- bloeden tandvlees;

- pijnlijk en geirriteerd tandvlees;

- aanslag en/of tandsteen;

- gevoelige tanden;

- teruggetrokken tandvlees;

- implantaten met tandsteen en/of bloedend tandvlees;

- flourlaklagen;

- instructies en reinigen gedurende orthodontische behandelingen;

- kweek afnames, om vast te stellen of er bacteriën aanwezig zijn die slecht zijn voor de mondgezondheid. 

Wist u dat:

- De mondhygieniste tot 18 jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering;

- Dat u zonder verwijzing een afspraak kunt maken.  

Zoals u merkt, is de mondhygiënist er voor u, om u te helpen aan een betere mondhygiëne en hierdoor dus minder klachten in de mond. 

Zeker voor mensen met angst, nemen wij extra de tijd. Wij zullen altijd alles op u tempo  en in overleg met u doen. 

Wilt u meer informatie over de mondhygiënist? Kijkt u eens op de website van de Nederlandse Vereniging voor Mondhygiëne.  

Tandprotheticus

Tandprotheticus

De tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en maken van protheses in de mond. Dit is een wezenlijk verschil met een tandtechnieker, die in opdracht van de tandarts, kroon en brugwerk vervaardigd. En deze niet zelf aanmeet. 

De tandprotheticus werkt hierbij aan het herstellen van het kauwvermogen van de patient. Dit kunnen gedeeltelijke en volledig tandloze patiënten zijn.  

Hierbij houdt de tandprotheticus zich bezig met:

- het onderzoeken van de mond van de patiënt, om zo op deze wijze een goed toepasbare prothese te verkrijgen;

- het aanmeten, maken, passen en plaatsen van een volledige prothese of gedeeltelijke prothese, eventueel op implantaten;

- het geven van informatie en adviezen over het schoonhouden en gebruik ven de prothese;

- het informeren van en samenwerken met de desbetreffende tandarts/ implantoloog, die de patiënt eventueel heeft doorverwezen.