Onze praktijk voorziet in alle tandartsbehandelingen

Gaatjes & Vullen

Door onder andere slechte mondhygiëne kunnen gaatjes ontstaan. De zure afvalproducten van de bacteriën in de plaque ontkalken het tandweefsel. Als deze ontkalking maar lang genoeg doorgaat krijg je vanzelf een gaatje.

Het ligt aan de grootte van de vulling of er een bandje gebruikt moet worden voor de goede vorm van de vulling.

Witte vullingen
Er zijn 3 soorten tandkleurige vullingen die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Composiet vullingen zijn er in verschillende tinten om de vullingen zo min mogelijk op te laten vallen. Glasionomeer wordt vaak gebruikt als tijdelijk vulmateriaal. Compomeer is een tussenvorm van de twee voorgenoemde vullingen, deze wordt het meest gebruikt bij kinderen.

Behandeling
De vullingen worden als volgt gelegd:

 • Eerst wordt er geëtst , dit betekent dat er met een sterk zuur het tandoppervlak schoongemaakt wordt.
 • Daarna komt er primer en bonding , wat feitelijk de “lijm”voor de vulling is. Dit wordt dan met een lamp uitgehard.
 • Als laatste wordt de vulling aangebracht, wat ook weer met de lamp wordt uitgehard

Deze vullingen hebben de volgende voordelen:

 • Witte vullingen zijn tandkleurig en daardoor niet of nauwelijks te onderscheiden van de eigen kleur van tanden en kiezen.
 • Het witte vulmateriaal wordt geplakt aan de tand of kies. Er hoeven geen gezonde delen van de tand of kies te worden weggeslepen om het vulmateriaal houvast te geven.
 • De plaktechniek zorgt voor een goede hechting van de vulling waardoor de tand of kies weer sterker wordt.

Kronen & Bruggen

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon wordt vastgelijmd op de tand of kies.

Je hebt een kroon nodig:

 • als door tandbederf teveel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken;
 • als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken;
 • als tanden of kiezen erg verkleurd zijn, kan uit cosmetisch oogpunt voor een kroon worden gekozen.

Er zijn 2 soorten kronen: de metaal-porseleinkroon en de volledig keramische kroon.
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen een brugdeel.

Enkele redenen waarom een brug handig kan zijn:

 • voor versterking van de kauwfunctie: doordat er een of meer tanden missen, kan de kauwfunctie verstoord zijn;
 • om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaat uitgroeien
 • verbetering van het uiterlijk.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd wanneer er in het wortelkanaal van een tand of kies een ontsteking is. Dit kan ontstaan door tandbederf, een lekkende of diepe vulling, of als gevolg van een harde klap op een tand. Hierdoor raakt de zenuw ontstoken, zal afsterven, en de aanwezige bacteriën kunnen een ontsteking rondom de wortel veroorzaken.

Als je dan pijn (met warm en koude) aan een tand of kies krijgt of hebt dan ga je naar de tandarts. Als de klachten duiden op een zenuwontsteking, dan zal de tandarts eerst een foto maken om na te gaan of het daadwerkelijk de tand of kies is die de patiënt aanwijst, en om te kijken hoe de wortels van deze tand of kies liggen. Het aantal wortels verschilt, een tand heeft 1 wortel, een kies meerdere. Het totale aantal kanalen in de wortel kan ook verschillen.

De behandeling wordt gestart met het geven van een verdoving, dus deze behandeling is meestal niet pijnlijk!

Daarna boort de tandarts een klein gaatje in de kies en zoekt alle aanwezige wortelkanalen op om deze vervolgens goed te reinigen door middel van speciale vijltjes. Als de kanalen schoongevijld en bacterievrij gemaakt zijn, worden de kanalen afgevuld met cement en een soort rubberen stiften die precies op lengte gemaakt zijn. Deze stiften blijven er voor altijd inzitten. Daarna wordt er een gewone, blijvende vulling in de kies gedaan, en klaar is de wortelkanaalbehandeling.

Na het afsluiten van de wortelkanaalbehandeling kan er de eerste dagen een soort druk ontstaan, maar dit verdwijnt vanzelf na ongeveer 2 dagen.
Gedurende een week na de behandeling kunt u pijnklachten houden, deze nemen vanzelf af. Uw tandarts kan hier meestal weinig aan doen; het innemen van een algemene pijnstiller kan de pijn onderdrukken.

Omdat een kies na een wortelkanaalbehandeling meestal zwakker is dan een niet behandelde kies, wordt er meestal voor gekozen om in de toekomst hier een kroon op te maken zodat de kans op afbreken van de kies verkleind wordt.

Een tand of kies die op deze wijze behandeld is kan nog lange tijd mee.

Implanteren

In de tandheelkunde wordt met een implantaat bedoeld: “Een kunstwortel die operatief wordt aangebracht in een kaakgedeelte waar natuurlijke tanden of kiezen ontbreken”.

Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel welke op de plaats gezet kan worden van de wortel van de tand die verloren is gegaan, of onder een prothese in een tandloze kaak om meer houvast te creëren voor de prothese. Over het algemeen zijn implantaten gemaakt van titanium en hebben ze de vorm van een schroef.

Titanium is heel biocompatibel, dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het bot er direct tegenaan kan groeien. Van veel implantaten is het titanium oppervlak bewerkt wat de botgroei rondom het implantaat versnelt en waardoor deze na de inheling ook vaster in het bot zal zitten.

Tegenwoordig helen de implantaten in 95% van de gevallen succesvol in. Bij bothersteloperaties, rokers en diabeten liggen deze percentages wat lager.De laatste jaren wordt steeds meer inzicht verkregen in het functioneren van implantaten. Het implanteren van deze kunstwortels wordt in de algemene praktijk dan ook vaker toegepast. Ook verzekeraars vergoeden in een toenemende mate een implantaat behandeling.

Beugel (Orthodontie)

Hoe gaat het plaatsen van een beugel nu precies in zijn werk?

Voordat een behandeling plaatsvindt worden er afdrukken gemaakt van je tanden en kiezen. Je krijgt dan een plastic lepel in je mond met een pasta die vanzelf hard wordt.

Daarna wordt een grote foto (OPT) gemaakt. Dit is een foto waarop alle tanden en kiezen inclusief wortel te zien zijn. Ook kan men hierop zien of er eventueel verstandskiezen in aanleg zijn.

Vervolgens wordt een afspraak gemaakt met de tandarts. Deze bespreekt dan samen met je ouders hoe de behandeling eruit gaat zien.

 • welke beugel je krijgt;
 • hoe lang de behandeling ongeveer gaat duren
 • op aanvraag kan er een begroting gemaakt worden ivm de kosten

Soorten beugels

Uitneembare beugel
Dit is een plastic plaatje met een veer in het midden, die je zelf iedere week een slag moet opdraaien. Periodiek moet je voor de na-controle komen bij de tandarts of assistente om te kijken of de beugel goed gedragen wordt. Dan wordt de beugel weer bijgesteld. Je hebt ook plaatjes met een ijzeren draad over je voortanden heen. De soort plaat hangt af van de afwijking van je tanden en kiezen.

Vaste beugel
Hierbij worden er ijzeren plaatjes (slotjes) op je tanden en kiezen geplakt (dit noemen we brackets). Deze zijn niet schadelijk voor je tanden en kiezen! Ook worden om de eerste grote kiezen ijzeren ringetjes (banden) geplaatst. Hierin wordt de draad gedaan die aan je brackets vastzit. Om de brackets heen krijg je elastiekjes. Je mag zelf de kleur uitkiezen. Ook bij een vaste beugel moet je eens in de zoveel weken voor na controle naar de praktijk om de elastiekjes of draad te vervangen.